Gastblog door: Jasmin

Medische hulpmiddelen op maat

Voor mindervalide personen in een rolstoel kunnen bepaalde locaties buitenshuis lastig zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel winkels, restaurants en hotels voorzien van extra opties om het makkelijker te maken voor mensen met een beperking. Denk hierbij aan een rolstoelvriendelijke ingang en dat een rolstoel onder een tafel past in een restaurant. De tips die wij hieronder voor je hebben opgesomd, zijn erg handig voor een woning op maat.

Entree

Als je een beperking hebt of niet goed kunt lopen, dan is het erg fijn als op zijn minst je eigen woning helemaal op maat is gemaakt. Dit is zeker handig voor als je vaak alleen thuis bent. Op deze manier kan je zelf gemakkelijk je gang gaan zonder hulp van een familielid of een verzorger. Als eerste is het belangrijk om natuurlijk het huis eenvoudig binnen te komen. Zorg ervoor dat de voordeur geen verhoging heeft. Als je woning dit wel heeft dan kan je de verhoging verlagen of helemaal laten verwijderen. Als dit wordt weggehaald dan is de makkelijkste en meest gebruikte manier om een rolstoelvriendelijke verhoging naar de hal te hebben. Met deze methode kan je in je rolstoel blijven zitten en “naar boven” rijden.

Traplift kopen

Als je in een huis woont met trappen naar de eerste verdieping, dan moet hier zo snel mogelijk aan gewerkt worden. Het zal namelijk niet mogelijk zijn om zelf de trap op te lopen. De beste uitkomst voor dit probleem is door een traplift aan te schaffen. Bij Otolift.nl ben je dan op het juiste adres. Zij bieden trapliften aan voor alle soorten trappen, zowel voor trappen met bocht als zonder bocht. Otolift zorgt ervoor dat de traplift tot op de millimeter wordt opgemeten. Daarna wordt het in een 3D schets getekend, zodat je direct een beeld hebt van het eindresultaat. De keuze van het soort traplift ligt volledig in je eigen handen. Het is ook mogelijk om de trapliften in het echt te zien, zodat je nooit spijt zal krijgen van je keuze.

Badkamer op maat

Een badkamer dient natuurlijk ook op maat gemaakt te zijn voor minder valide mensen. Hierbij is de indeling en de grootte van de badkamer van belang om jezelf eenvoudig te manoeuvreren in deze ruimte. Het is belangrijk dat de douchestang en douchekop op de juiste hoogte geplaatst zijn. Ook is het ideaal voor minder valide om een zitje te plaatsen de douchekop. Deze dienst goed en veilig gemonteerd te worden aan de muur. Niet enkel de douche moet in orde zijn voor mensen in een rolstoel, maar ook de wc en de badkamermeubels, zoals kastjes en de wastafel. De wc moet voorzien zijn van beugels en een verhoogd toilet. Ook hier is de hoogte en de positie belangrijk voor de minder validen. Om er zeker van te zijn dat de badkamer rolstoelvriendelijk is, is het raadzaam om dit te laten doen door professionele bedrijven die hier jarenlang ervaring mee hebben.

Slaapkamer

Een ander belangrijke ruimte die waarschijnlijk elke dag bezocht wordt, is de slaapkamer. Ook voor deze kamer is de inrichting en grootte belangrijk. De doorgang moet ruim zijn en daarbij ook alle deuren in de woning. Verder mogen er geen drempels aanwezig zijn, zodat er geen ongelukken gebeuren. Het zou ideaal zijn als de slaapkamer naast de badkamer is voor als er ’s avonds gebruik gemaakt wordt van het toilet. Ook is het handig voor mindervaliden dat de gordijnen op een goede hoogte geplaatst zijn en gemakkelijk te bedienen zijn.