Gastblog door: Jasmin

Tips om een veilige tuin te creëren voor kinderen

In de tuin zitten op een zomerse dag is het ultieme moment om te ontspannen en genieten van het weer. Als je kinderen hebt, dan is het voor hen ook een groot plezier om op het gras of op een trampoline te spelen. Jij kunt je kinderen makkelijk in de gaten houden, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat het een veilige tuin is en hen niets kan overkomen. Lees hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij met een gerust gevoel een dutje kan doen in de tuin, terwijl de kinderen zich vermaken.

Gereedschap opbergen

Als je onlangs je tuin hebt klaargemaakt voor de mooie dagen en hier ijverig mee bezig bent geweest, zorg er dan voor dat alles opgeborgen ligt. Tuingereedschap, zoals een hark of heggenschaar kunnen zeer gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. Het kan voorkomen dat ze hier overheen rennen, struikelen en/of zich kunnen verwonden. Daarom is het belangrijk om gereedschap veilig op te bergen in een doos. Plaats deze artikelen op een plank, het liefst zo hoog mogelijk waar kinderen niet bij kunnen komen. Ook een grasmaaier dient op een veilige plek geplaatst te worden. Mocht je onlangs geklust hebben met een boormachine en schroeven, zorg ervoor dat je na het klussen goed op de grond kijkt naar schroeven. Dit is voor niemand veilig, niet voor jou, noch voor je kinderen. Als je een overkapping of een veranda in de tuin hebt, dan ben je daar hoogstwaarschijnlijk erg blij mee. Maar check altijd of er wellicht voorwerpen zijn die uitsteken of gevaarlijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een opstap van de tuin naar de veranda toe. Zorg ervoor dat niets dit opstapje belemmert, zodat niemand zich kan bezeren.

Beplanting

Als je onlangs bent verhuisd en (nog) niets aan de tuin hebt kunnen doen, dan is het verstandig om erachter te komen wat voor planten en bloemen er aanwezig zijn. Het komt namelijk weleens voor dat er giftige planten in de tuin zijn beplant. Op het moment dat kinderen bij de planten spelen, zullen zij natuurlijk niet weten of deze giftig zijn of niet. Het kan zo zijn dat ze hieraan zitten en misschien wel in hun mond stoppen. Daarom is het beter om zo’n situatie te voorkomen in plaats van te genezen. Mocht je niet weten wat voor beplanting en tuinplanten het zijn, is het verstandig om deze online op te zoeken. Je kan ook foto’s maken van de beplanting en hiermee naar een tuincentrum gaan. Meestal zullen de medewerkers wel gelijk weten met wat voor planten je te maken hebt.

Vijver en zwembad

Het zal heerlijk zijn voor je kinderen als er een zwembad aanwezig is in de tuin. Of het een ingebouwd zwembad is of een opblaasbaar zwembad, het dient te allen tijde veilig te zijn. Dit is voor veel ouders vanzelfsprekend, maar toch gebeuren er dagelijks toch nog ongelukjes. Bezuinig daarom niet op extra veiligheid. Je kunt namelijk een alarm laten plaatsen waar je kinderen op kunnen drukken als zij in een gevaarlijke situatie zitten. Verder is het ook aan te raden om bij een ingebouwd zwembad een roldek er overheen te laten plaatsen. Het is beter om te kiezen voor een beloopbaar dek, zodat je kinderen niet in het water vallen. Als laatst is het verstandig om geen tegels te plaatsen naast het zwembad, anders is de kans erg groot op uitglijden door het water.