Brandkast

Haverkamp Deventer heeft een uitgebreide kluizenafdeling met brandkasten en kluizen.
Voor particulier gebruik wordt veelal een kluis aangeschaft die zowel beschermt tegen inbraak als tegen brand. Echter de bescherming tegen brand is vaak niet hetzelfde als bij een brandkast. Brandkasten zijn primair ontwikkeld om te beschermen tegen brand en zijn relatief makkelijk te kraken waardoor de inbraakwering beperkt is. Dat komt met name doordat de wanden van een brandkast niet massief zijn maar gevuld zijn met een brandwerend isolatiemateriaal.
Ook de toegangsdeur van een brandkast is opgevuld met een brandwerend materiaal. Bij een kluis is deze vaak van massief staal waardoor deze deur vaak onmogelijk te kraken is. Echter massief staal geleidt de warmte goed waardoor de brandwering van deze kluis minder is.

Bij brandkasten zit rondom in de zes wanden een hoogwaardig isolatiemateriaal waardoor de brandwering varieert van 30 minuten tot 120 minuten. De mate van brandwering is vastgelegd in verschillende normeringen. In Nederland kennen we de DIN4102 norm. Een brandkast met deze normering kan 30 minuten in een vlammenzee staan waarbij de binnentemperatuur onder de 175 graden blijft. Boven de 175 graden gaat papier verschroeien en is de inhoud niet meer leesbaar. Voor het opbergen van postzegels en andere waardevolle papieren kunt u beter een brandkast aanschaffen met een 60 minuten of 90 minuten brandwering.

Tevens zijn deze brandkasten aan een valtest onderworpen. Een brandkast moet een val van 9.15 meter kunnen doorstaan, waarna de deur normaal te openen moet zijn. Wanneer u een brandkast wilt aanschaffen voor het opbergen van digitale informatie, adviseren wij een datasafe. Digitale datadragers verliezen hun informatie boven de 50 graden. Bovendien kunnen deze dragers niet tegen vocht wat vrijkomt door het smelten van de isolatie in de wanden van de brandkast.

Showroom

Wij nodigen u uit voor een bezoek aan Deventer. Wij hebben een uitgebreid assortiment in kluizen en brandkasten en weten welke kluis of brandkast past bij de kostbaarheden welk u wilt opbergen.