Gastblog door: Otolift.nl

Een veiligere woning met deze tips

Iedereen wil in een veilig huis wonen. Ook u wil uzelf en uw dierbaren optimaal beschermen tegen de eventuele gevaren waar u thuis mee te maken kunt krijgen. Hoe u dit kunt doen, leest u op deze pagina. Zo geven we in dit artikel enkele tips om uw woning nog veiliger te maken.

Verlaag de drempels in huis

Bent u niet meer zo mobiel? Dan is het verstandig om de drempels in huis te verlagen. Door de drempels te laten verlagen, voorkomt u dat u over een van de drempels valt. Als u niet meer zo mobiel bent, is de kans helaas groot dat u een keertje over een van de drempels struikelt. Daarom is het zeker verstandig om alle drempels preventief te laten verlagen.

Investeer in een traplift

Als u niet meer zo mobiel bent, kan het gevaarlijk zijn om de trap op en af te lopen. Als het steeds moeilijker wordt om naar de eerste verdieping te komen en weer terug, kunt u in een traplift investeren. Met deze lift komt u veilig naar boven en kunt u ook weer veilig naar beneden. Lees verder.

Zorg voor een goede brandveiligheid

Het is erg belangrijk dat uw woning brandveilig is. Om uw woning brandveiliger te maken, is het ten eerste uiterst belangrijk dat u goede brandmelders ophangt in huis. Zorg voor een goede brandmelder in iedere ruimte en u weet zeker dat u tijdig gewaarschuwd wordt bij brand. Tip: vervang de batterijen in de brandmelders tijdig. Doet u dit niet, dan werken ze na een tijdje niet meer.

Verder kunt u uw woning brandveiliger maken door een brandcheck uit te laten voeren. In dit geval komt er een specialist op het gebied van brandveiligheid naar uw woning, om uw huis eens goed onder de loep te nemen. Is uw woning niet brandveilig genoeg, dan zal de specialist u vertellen hoe u uw huis veiliger kunt maken.

Doe regelmatig een installatiecheck

Bij een installatiecheck wordt niet alleen de cv-ketel gecontroleerd, maar worden ook uw gas- en elektraleidingen onder de loep genomen. Wij raden u aan eens per vijf tot zeven jaar een installatiecheck uit te laten voeren. Zo weet u zeker dat uw cv-ketel veilig is én goed werkt. Ook weet u zeker dat uw gas- en elektraleidingen in de toekomst niet voor problemen of zelfs voor gevaarlijke situaties gaan zorgen.

Tip: ook als u iedere vijf tot zeven jaar een installatiecheck uit laat voeren, is het goed om in koolmonoxide-melders te investeren. Mocht er toch iets mis zijn met uw cv-ketel, dan wordt u in ieder geval op tijd gewaarschuwd door de melders in huis.

Check de ventilatie

Heeft u een ventilatiesysteem in huis? Controleer dan of dit systeem nog goed werkt. Werkt het ventilatiesysteem niet meer goed, dan kunt u te maken krijgen met vocht- en schimmelproblemen. Ook kunt u door te weinig ventilatie last krijgen van klachten als hoofdpijn, benauwdheid en verkoudheid.

Tip: maak de ventilatiefilters in uw systeem eens per jaar schoon. Zo weet u zeker dat uw systeem goed blijft werken.

Heeft u geen ventilatiesysteem? Dan blijft u uw woning goed ventileren door een klein raampje open te zetten. Voor een optimale ventilatie doet u dit 24 uur per dag, ook in de winter.