Onderhoud cilindersloten

Het onderhouden van cilindersloten is belangrijk, zodat de cilinder soepel blijft draaien. Het ene cilinderslot is wat gevoeliger voor stof en vuil als de ander, maar over het algemeen is het altijd goed om periodiek (minimaal 2x per jaar) de cilinders even te smeren met smeermiddel.

Waarom moet je cilindersloten smeren?

In de cilinder zitten allemaal kleine palletjes en veertjes. Door de sleutel in en uit de cilinder te halen, bewegen deze palletjes en veertjes. Op het moment dat hier vuil en/of stof bij komt, gaat de cilinder moeilijker werken. Zeker als de cilinder in weer en wind zit, zal deze hier eerder last van krijgen.

Hoe het beste cilindersloten smeren?

Het beste is om cilindersloten periodiek even te smeren. Dit kan het beste met slotspray of WD40. Let goed op dat er geen kruipolie of bijvoorbeeld grafit gebruikt wordt. Hierdoor werkt de cilinder tijdelijk goed, maar vervolgens trekt dit juist extra vuil aan en dit blijft dan overal aan vast zitten.

Je kunt de cilinder smeren door er horizontaal in te spuiten. Wat nog beter is, is om de cilinder uit de deur te halen en deze verticaal te houden. Door de cilinder verticaal te houden en er volgens in te spuiten, loopt alle vuil aan de onderkant van de cilinder eruit.

 

Slijtage van cilindersloten

Een cilinder kan na enige tijd ook slijten. Tussen de merken en type cilinders zit hier uiteraard verschil in. Dure cilinders zijn veel slijtvaster dan goedkopere varianten. De pennetjes welke in de cilinder zitten slijten dan harder. Hierdoor gaat de cilinder steeds moeizamer draaien.

Cilindersloten repareren of vervangen

Als de cilinder helemaal niet meer draait kun je besluiten om een nieuw cilinderslot te kopen, of deze te laten repareren. Nieuwe cilindersloten zijn over het algemeen niet erg kostbaar, waardoor het vaak goedkoper is om hem te vervangen in plaats van te repareren.