Gastblog door: Jasmin

Tips om je nieuwe woning in te richten

Als je een nieuw huis of appartement hebt gekocht, komen er veel dingen bij kijken. Zo kan je denken aan het verbouwen van je woning, wat voor meubels je wilt aanschaffen en welke stijl je wilt doorvoeren in je woonkamer. Verder is het ook belangrijk om in kaart te brengen wat het budget is, aangezien er veel uitgaven zullen zijn. Om het jou iets makkelijker te maken, hebben wij een aantal tips voor je.

Woning verbouwen

Het is zo ver. De sleutels van je nieuwe woning heb je in handen. De verhuizing kan bijna beginnen, maar eerst nog het een en ander verbouwen. Vaak is een nieuwe woning niet helemaal de smaak van de nieuwe bewoner. Een badkamer die er een beetje ouderwets uit, terwijl jij zelf van luxe en moderne stijl houdt. Of de muren die verschillende kleuren hebben, terwijl jij van witte strakke muren houdt. Het is dus altijd mogelijk om een woning om te toveren tot je eigen droompaleis. Voordat je de keuze hebt gemaakt om te verbouwen, is het belangrijk om een goede planning te maken. Schrijf alles op een papiertje met wat je wilt verbouwen, hoelang dit gaat duren en natuurlijk de kosten. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Bespreek met de aannemer alle details en wat jij in gedachte hebt. Het is verstandig om vooraf inspiratie op te doen in woonwinkels of op het internet. Dit kan je doorgeven aan de aannemer met behulp van foto’s of afbeeldingen.

Interieur en stijl

Op het moment dat je diverse woonwinkels bezoekt, kan je veel inspiratie opdoen. Alleen kan je het jezelf lastig maken als je niet precies weet wat je wilt. Een manier om dit uit te vogelen is door middel van een moodboard te maken. Hier plaats je afbeeldingen, kleuren en thema’s die jij het liefst wilt terugzien in je woning. Daarnaast kan je ook op het internet veel ideeën krijgen met betrekking tot verschillende woonaccessoires. Uiteindelijk zijn het vaak de accessoires die een bepaalde kamer of ruimte compleet maken. Zo kan je bijvoorbeeld sfeerlampen plaatsen, de woonkamer gezelliger maken door kaarsen of vazen of (persoonlijke) fotolijsten ophangen. Mocht je het nog steeds lastig vinden om de juiste keuzes te maken, dan kan je eventueel ook een interieurspecialist benaderen. Aan de hand van een gesprek kunnen zij jou verder helpen, zodat je uiteindelijk kunt genieten van je woning. Voor meer informatie of tips

Kostenplaatje

De basis van een verbouwing rust op je budget. Daarom is het van belang om hier goed voor te zitten. Schrijf alle kosten op – eventueel per kamer of verdieping. Op deze manier heb je een duidelijk overzicht voor jezelf. Het is handig om dit lijstje bij te houden als er meer kosten bij komen. Als je van jezelf weet dat je niet heel handig bent met cijfers, dan is het aan te raden om dit uit handen te geven aan bijvoorbeeld je partner of iemand anders die je vertrouwt. Mocht het zo zijn dat je uiteindelijk merkt dat het budget eigenlijk nét iets te hoog is, dan is het verstandig om bepaalde dingen te schrappen of een goedkopere optie te zoeken. Wat veel mensen niet weten, maar kostentechnisch gezien erg voordelig uitkomt, is dat je vaak kunt onderhandelen. Vrijwel alle keukenzaken maken gebruik van deze tactiek. Zij geven aan dat je een bepaalde korting krijgt, zodat je sneller een keuken bij hen aanschaft. Men denkt dat de prijs van een aannemer de vaste prijs is, maar in veel gevallen is dit niet zo. Vraag altijd of zij een mooi bedrag kunnen maken – ook als de vraagprijs binnen je budget valt, want korting is altijd mooi meegenomen.